SAAR /sa:r/ podst. jm.

1. Původní latinský název města Žďár nad Sázavou např. Cronica domus sarensis. 
2. Zkratka pro rozvojový web SAARplan - Strategie Architektura A Rozvoj.

Projekt dostupného družstevního bydlení ve Žďáře nad Sázavou

Nabídku nové formy bydlení ve Žďáře připravuje město spolu se soukromým investorem, společností BDSO (Bytová Družstva Společně s Občany). Desítky nových družstevních bytů vyrostou hned ve dvou lokalitách, na místě bývalého Batyskafu a v areálu bývalých jeslí na Okružní horní.

Do roku 2027 vznikne ve dvou městských lokalitách dohromady kolem 140 nových bytů pro rezidenty i seniory v družstevním vlastnictví, s financováním družstevní hypotékou. V těsné blízkosti centra města, na místě bývalého kulturního klubu Batyskaf, vyroste nový pětipodlažní dům čítající okolo 40 bytových jednotek, podzemní parkoviště a přízemní nebytové prostory, které nabídnou rezidentům i širšímu okolí potřebnou občanskou vybavenost. Zájemci si budou moct vybrat z bytů o dispozicích 1+kk až 4+kk s balkonem nebo lodžií a kromě bydlení hned u náměstí se mohou těšit na vlastní vyhrazené parkovací místo i potřebné služby jen pár kroků od nového domova.

Výstavbu dalšího objektu plánuje BDSO v místě bývalých jeslí na horní Okružní. Tam vyrostou domy hned dva s celkem stovkou bytů pro bydlení seniorů (nad 50 let věku) a navíc se sociálními i zdravotními službami. První bude kompletně bezbariérový dům se zázemím speciálně uzpůsobeným potřebám seniorů nebo osob s omezenou schopností pohybu a orientace.  Sousední objekt se stane sídlem nové dětské skupiny se dvěma třídami a zázemím. Záměrem je propojení komunity seniorů s předškoláky, ze kterého by měly obě skupiny vzájemně profitovat. Zároveň ale bude dětská skupina disponovat odděleným vstupem a vlastní zahradou, což zajistí nejstarší i nejmladší generaci dostatečné soukromí a klid. Budovy budou propojeny společným podnožím, ve kterém je plánovaná jídelna, ordinace lékaře, sociální a další služby na dosah nejen pro obyvatele takzvaných seniorských bytů, ale i pro širší veřejnost.

Projekt vzniká pod záštitou společnosti BDSO, která se dlouhodobě věnuje konceptu bydlení pro seniory realizovaného formou družstevního vlastnictví. Nejen pro seniory, ale i pro mladé lidi a rodiny s dětmi totiž právě družstevní vlastnictví představuje nejdostupnější možnost, jak si pořídit vlastní byt. Zájemci nemusí řešit hypotéku, dokládat příjmy ani poskytovat žádné zajištění. Prvních 30 % ceny bytu splatí družstvu postupně ve třech splátkách rozložených do doby přípravy a výstavby prvního podlaží hrubé stavby projektu. Na tuto úhradu mohou získat úvěr se splátkami rozdělenými až na 25 let. Družstvo zajistí pro své členy družstevní hypotéku, jejíž sazba je výrazně výhodnější než individuální komerční hypotéka. Dalších 70 % ceny bytu tak budou družstevníci po nastěhování splácet ve formě družstevní hypotéky, a to v měsíčních splátkách rozložených zpravidla na 30 let pro seniory a až 40 let pro ostatní skupiny. V případě zájmu bude možné po kolaudaci cenu bytu zcela uhradit nebo doplatit libovolnou část, a tím si snížit měsíční splátky. Kolaudaci bytů plánuje BDSO na rok 2027. Registrace na e-mailu: info@bdso.cz, jakmile bude rezervace bytů spuštěna, zájemci dostanou avízo.