SAAR /sa:r/ podst. jm.

1. Původní latinský název města Žďár nad Sázavou např. Cronica domus sarensis. 
2. Zkratka pro rozvojový web SAARplan - Strategie Architektura A Rozvoj.

Převedení cyklistů ul. Hutařova x ul. Smetanova – studie

Dlouhodobou snahou je město Žďár nad Sázavou postupně protkat sítí různě sdílených stezek a cyklostezek, tak aby byla vytvořena síť komunikací, které bezpečně a legálně provedou cyklisty městem.

Úkolem  této studie je posoudit možnosti vedení cyklistů z prostoru křižovatky Hutařova x Smetanova k Brněnské ulici. Z hlediska prostorového vedení trasy jsou uvažovány dvě varianty – varianta „A“ a varianta „B“. 

Varianta „A“ rozvíjí zadání podle objednávky zadavatele tj. využívá pro vedení cyklistické dopravy pozemku nezpevněné cesty mezi zahradami rodinných domů Smetanovy a Palachovy ulice a napojení na prostor Brněnské ulice v blízkosti křižovatky Brněnská x Smetanova. 

Varianta „B“ respektuje trasu navrženou v generelu dopravy, kde jsou cyklisté vedeni v prostoru místní komunikace Palachova (v generelu se jedná o část trasy propojky P10 „U Ivana“). Napojení na prostor Brněnské ulice je uvažováno podle zmíněného generelu, a to v místě u křižovatky ulic Brněnská / Smetanova / Novoměstská (na Rybníčku) v průchodu v blízkosti tzv. Tomanovy vily. Uvedené napojení na Brněnskou ulici je ve smyslu uvedeného generelu součástí městské cyklotrasy Z1: Zámek-náměstí Republiky-Palachova-Radonín.

 

Zadavatel: Město Žďár nad Sázavou

zhotovitel studie: Ing. Alois Matýsek – projektování staveb, Studentská 1133, Žďár nad Sázavou

stupeň: studie

 

 převedení cyklistů  ul. Hutařova x Smetanova – studie a varianty řešení