SAAR /sa:r/ podst. jm.

1. Původní latinský název města Žďár nad Sázavou např. Cronica domus sarensis. 
2. Zkratka pro rozvojový web SAARplan - Strategie Architektura A Rozvoj.

Rekonstrukce veřejného osvětlení ve Žďáře nad Sázavou – III. etapa

Projekt: „Rekonstrukce veřejného osvětlení – město Žďár nad Sázavou – III. etapa“

Jedná se o rekonstrukci a pořízení LED osvětlení veřejných komunikací ve městě Žďár nad Sázavou. Stávající výbojková a zářivková svítidla budou nahrazena úspornými LED svítidly. Vyměněno bude 1 362 ks svítidel a instalováno 22 ks nových svítidel, včetně povrchové ochrany a nátěru 116 ks stožárů a další související práce, dodávky a služby. Nová svítidla budou spořit i díky stmívání v průběhu noci zprvu o 1 třídu osvětlenosti a poté po dobu nočního klidu o 2 třídy osvětlenosti. Projekt splňuje technická kritéria výzvy, zejména úspory primární energie z neobnovitelných zdrojů ve výši minimálně 30 % (dle metodiky dotace 72 %). Náhradní teplota chromatičnosti vyzařovaného světla u žádného navrženého svítidla nepřekračuje hodnotu 2700K. Osvětlovací soustava nevyzařuje žádné světlo do horního poloprostoru nad vodorovnou plochu.

Dotační podpora: z prostředků Programu Národní plán obnovy, komponenta 2.2.2 Realizace projektů ke zvýšení energetické účinnosti systémů veřejného osvětlení, v rámci Výzvy NPO č. 1/2022 Rekonstrukce veřejného osvětlení

Zadavatel: Město Žďár nad Sázavou

Cena bez DPH : 20 mil. Kč  (dotace 10 mil. Kč z prostředků Programu Národní plán obnovy, komponenta 2.2.2 Realizace projektů ke zvýšení energetické účinnosti systémů veřejného osvětlení)

Projektant: Ekosvětlo, s. r. o., Třebíč

Realizátor: EVEM group s.r.o., IČO: 07360614

Termín realizace: 6/2024 – 6/2025