SAAR /sa:r/ podst. jm.

1. Původní latinský název města Žďár nad Sázavou např. Cronica domus sarensis. 
2. Zkratka pro rozvojový web SAARplan - Strategie Architektura A Rozvoj.

Zimní stadion – studie

Studie se zabývá komplexní renovací zimního stadionu (ZS). Konkrétně se zaměřuje na a) renovaci ledové plochy a souvisejících okolních částí v přízemí ZS, b) renovaci technologie na výrobu chladu, c) opravou a stavebními úpravami šaten pro hráče a další uživatele ZS, d) vznikem nového zázemí pro návštěvníky – beer bar, WC, tribuny, e) zateplením fasády a obloukové střechy ,f) doplněním vzduchotechniky, hospodaření s dešťovou vodou, instalací FVE na střechu ZS, využití odpadního tepla z kompresorů. Součástí studie je i statický posudek stavu ocelové konstrukce střechy.

Po provedení všech navržených opatření poklesne celková energetická náročnost budovy o 14 % vůči dnešku. Pokles spotřeby energie na chlazení bude do značné míry kompenzován spotřebou nově instalované vzduchotechniky. Studie navrhuje správné pořadí, ve kterém mají být provedena jednotlivá opatření, aby na sebe optimálně navazovala. Navržení opatření byla konzultována s uživateli i správci zimního stadionu.

Každé konkrétní opatření si vyžádá vlastní projektovou dokumentaci a případně stavební povolení. Výsledky studie jsou k dispozici i ostatním městům v ČR, které mají zimní stadion obdobného typu a s podobnou technologií.

Náklady na studii: 976 000 Kč. Náklady byly plně pokryty z dotačního programu EUCity Facility (https://www.eucityfacility.eu/home.html), ve kterém město Žďár n. S. uspělo jako jediné české město ve 4. dotační výzvě.

Studii zpracovala:  firma AS Project s.r.o. z Pelhřimova, která se specializuje na renovace zimních stadionů.

Studie zpracovává návrh na rekonstrukci a modernizaci stávajícího zimního stadionu ve Žďáru nad Sázavou.