SAAR /sa:r/ podst. jm.

1. Původní latinský název města Žďár nad Sázavou např. Cronica domus sarensis. 
2. Zkratka pro rozvojový web SAARplan - Strategie Architektura A Rozvoj.

Kemp Pilská nádrž – dětské hřiště Táborky

Zadáním ze strany investora  Město Žďár nad Sázavou bylo vytvořit koncepci nového řešení hřiště v kempu PIlská nádrž, v části Táborky. Současné hřiště je již technicky nevyhovující. Řešení se zabývá trojúhelníkovým prostorem vymezeným komunikacemi (ze dvou stran pro automobily a z nejkratší strany pro pěší).

Rozmístění prvků v rámci pozemku je řešeno s ohledem na tvar pozemku a předpokládané využití. V severní částí, nejblíže ke stánku s občerstvením jsou umístěny piknikové lavice, k nim jsou navrženy herní prvky pro menší děti (klouzačka, kyvadlová houpačka). Centrem hřiště je velké kruhové pískoviště se stromem (habr – Carpinus betulus) jako dominantou v jeho prostředku. Při západní straně pozemku je navržena linie pěti stromů (třešeň ptačí – Prunus avium ´Plena´), mezi které jsou vloženy lavice, herní prvky a workout prvky. Ve střední části je umístěna dvojhoupačka a hrazdový herní prvek. Část hřiště je ukončena kolotočem. Ve špičce pozemku jsou umístěny 2 workou-tové stroje přemístěné z jiné lokality v rámci Pilské nádrže. U těchto prvků je navržena kruhová lavička kolem kmene jednoho ze stromů v linii.

Prvky jsou navrženy v přírodní dřevěné podobě, povrchy jsou řešeny dle požadavků dopadu jako pískové nebo kačírkové, zbylé plochy jsou ve variantě tráva nebo mlatové. Hlavním místotvorným prvkem je navržená zeleň, která místo definuje a zároveň bude zajišťovat stín v tomto centrálním místě kempu Táborky.

Koncepce / studie nového řešení hřiště v kempu Pilská nádrž, v části Táborky.

zhotovitel: Ing. arch. Tomáš Bezchleba, Ing. arch. Alina Ber, náměstí Republiky 553/26, 591 01 Žďár nad Sázavou

investor: Město Žďár nad Sázavou