SAAR /sa:r/ podst. jm.

1. Původní latinský název města Žďár nad Sázavou např. Cronica domus sarensis. 
2. Zkratka pro rozvojový web SAARplan - Strategie Architektura A Rozvoj.

Rekonstrukce Staré radnice a vznik návštěvnického centra cisterciáků

 

Jedná se zejména o  rekonstrukci vnitřních prostor radnice. V rámci rekonstrukce Staré radnice vznikne i návštěvnické centrum, které zájemcům představí cisterciácký řád a navede je k poznávání krajiny a významných staveb cisterciáků. Součástí návštěvnického centra bude model krajiny pracující s principy rozšířené reality, exponáty poukazující na principy fungování cisterciáckých krajin i tematické výstavy. Jde o jeden z výsledků projektu Cisterciácké krajiny, na kterém město spolupracuje s Vyšším Brodem a rakouským Zwettlem. Projekt získal finanční podporu z evropského programu Interreg, město žádalo o 1,3, mil. EUR.

Dalším projektem v rámci Cisterciáckých krajin vzniknou dvě značené turistické stezky věnující se dědictví cisterciáckého řádu na území města a jeho nejbližším okolí. Předpokládané náklady jsou zhruba 0,5 mil. Kč.

První ze stezek je cca 2,1 km dlouhá a je revitalizací současného turistického okruhu okolo Bránského rybníku. Druhá, nově navržená stezka je přibližně 15 km dlouhá a bude spojovat dva hlavní pilíře krajiny – město a klášter. Stezka ukáže návštěvníkům základní prvky, kterými cisterciáci kultivovali krajinu jako jsou rybníky, hamry nebo hospodářské dvory. Trasy budou značeny v češtině, němčině a angličtině. Design značení vychází z mezinárodního systému značení v rámci sítě Cisterscapes.

Projekt Cisterscapes překonal pomyslný historický milník v dějinách města. Žďár dostal spolu s dalšími 16 partnery z pěti evropských zemí známku evropského kulturního dědictví (EHL – European Heritage Label), kterou uděluje Evropská komise. Jde o vůbec první takto oceněný projekt na Vysočině a teprve čtvrtý v Česku.

V přízemí Staré radnice vznikne i stálá galerie s tzv. Kosinkovou sbírkou, která jedinečným způsobem zachycuje žďárskou krajinu z pohledu umělce. Nový kabát získá Turistické informační centrum i stávající galerie. Proměnou projdou i šatny a různé provozní prostory, v patře pak obřadní místnost a malá zasedací místnost. Budova bude díky vybudování výtahu a nájezdových ramp plně bezbariérová. V závěrečné fázi rekonstrukce dojde k opravě fasády.

 

Projektant: Ing. arch. Petr Baletka

Předpokládané náklady: 33 mil. Kč

Výběr stavební firmy: 2. polovina 2024

Realizace stavby: rok 2025

 

Pojďte nahlédnout do architektonické studie staveních úprav.