SAAR /sa:r/ podst. jm.

1. Původní latinský název města Žďár nad Sázavou např. Cronica domus sarensis. 
2. Zkratka pro rozvojový web SAARplan - Strategie Architektura A Rozvoj.

Revitalizace stromořadí III.

Jedná se o další etapu revitalizace veřejné zeleně ve Žďáře nad Sázavou. Cílem realizace projektu je zlepšení stavu životního prostředí ve vytipovaných lokalitách města. Především jde o uliční  aleje, které se nachází ve IV. zóně CHKO Žďárské vrchy. Navrhovanými opatřeními dojde k prodloužení perspektivy jednotlivých ploch zeleně, k jejich obnově a zlepšení funkčního stavu. Realizace proběhne pouze na plochách veřejné zeleně v intravilánu města, na nichž probíhá pravidelná údržba. Projekt bude realizován na uvedených ulicích ve městě Žďár nad Sázavou. V rámci realizace projektu dojde nejprve k odstranění neperspektivních dřevin s ohledem na provozní bezpečnost a jejich zdravotní stav. Následovat bude výsadba nových dřevin. K výsadbě je navržena veškerá nezbytná podpora pro perspektivní růst stromu (kotvení, nátěry, zálivka, atd.).  Jelikož se jedná o stávající ulice města, je v některých částech navržena ochrana sítí technické infrastruktury.

Realizace projektu, na kterou město získalo dotaci z OPŽP, byla zahájena 30.9.2024, kdy bylo vybranému dodavateli předáno staveniště. Projekt bude ukončen nejpozději do 31.3.2025. Realizační firma bude o vysázen dřeviny pečovat další 3 roky od ukončení výsadeb. Poté si je město převezme do své péče. Celkem bude v rámci projektu odstraněno 42 dřevin a vysázeno 211 nových. 

Celkové náklady vzešlé z výběrového řízení jsou 3.350.000 Kč s DPH. 

Dotace pokryje cca 85 % nákladů.

 

Mapový podklad – Revitalizace III – kácení

Mapový podklad – Revitalizace III – výsadba

 

 

Setkání s občany – Revitalizace zeleně III / 12. 9. 2023 / Josef Souček

O chystané revitalizaci zeleně na ulicích Strojírenská, Libická, Kupecká, Uhlířská, Okružní, Provoznická, U křížku, Rytecká a Libušínská hovořil Ing. Josef Souček. Přednáška se uskutečnila 12. 9. 2023 v knihovně Matěje Josefa Sychry.