SAAR /sa:r/ podst. jm.

1. Původní latinský název města Žďár nad Sázavou např. Cronica domus sarensis. 
2. Zkratka pro rozvojový web SAARplan - Strategie Architektura A Rozvoj.

Volnočasová zelená plocha – „HRADY“

Na volnočasové ploše mezi cyklostezkou a domy s pečovatelskou službou na Libušíně, lidově „Hrady“ (název pochází od dřevěného hracího prvku), chce město vybudovat odpočinkovou relaxační zónu přírodního charakteru. Město by rádo prostoru vdechlo nový život a přitáhlo do lokality nejen obyvatele okolních domů. Impulz k oživení lokality, kde se tradičně odehrává pašijová hra nebo Filipojakubská noc, vzešel od studentů místního Gymnázia Žďár. Ti v rámci soutěže zpracovali skvělý návrh na využití hřiště a vyhráli s ním celostátní kolo. Zelená plocha by se měla oživit a proměnit, aby lépe sloužila přáním obyvatel z místa i okolí.

Pro tento účel vznikla anketa, kterou v papírové i elektronické formě radnice nabízí Žďárákům k vyplnění. Papírová forma je dostupná v informační kanceláři městského úřadu i na Turistickém informačním centru ve Staré radnici. Na nové webové adrese https://hrady.zdarns.cz/  je k dispozici anketa v digitální formě. Sběr podnětů končí posledního října 2024.

Sesbírané podněty pak poslouží jako podklad pro zadání architektům a pomohou určit směr, kterým se radnice při vylepšování parku vydá.