SAAR /sa:r/ podst. jm.

1. Původní latinský název města Žďár nad Sázavou např. Cronica domus sarensis. 
2. Zkratka pro rozvojový web SAARplan - Strategie Architektura A Rozvoj.

Lokalita „Věžička“

Lokalita „Věžička“ je část sídliště Žďár nad Sázavou 3 – lidově zvané Stalingrad, které vzniklo v padesátých letech minulého století a obecně je ceněné svým promyšleným urbanismem. Název pochází od jednoho z domů s typickou věžičkou na střeše. Zmíněná lokalita má díky své poloze a prostoru velký potenciál, žije zde zhruba 1 400 místních obyvatel a potkávají se zde pestré komunity s různorodými zájmy. Podobně velkorysé náměstíčko nemá žádné ze žďárských sídlišť.

Tato lokalita by měla doznat změn a stát se funkčním prostorem pro místní obyvatele. Pomoct k tomu má sociologicko – antropologický průzkum, na kterém pracoval tým sociálních a kulturních antropologů z Filozofické fakulty Univerzity Pardubice. Na základě informací a dat získaných v rámci terénního výzkumu mezi obyvateli odborníci analyzovali, jaké možnosti lokalita má, co od ní místní očekávají pro svůj každodenní život, jaké funkce by měla naplňovat. Výsledky městu poslouží jako podklad pro zadání architektonického návrhu rekonstrukce lokality.  O konkrétním zadání bude ještě rozhodovat rada města.

Výsledky výzkumu prezentovala radnice spolu s výzkumníky na setkání s veřejností – „Co ukázal výzkum na věžičce“ v Kině Vysočina 9. října 2024 od 17.30 hodin.

Pojďte nahlédnout na sociologicko – antropologický výzkum mínění obyvatel v lokalitě „U Věžičky” ve Žďáru nad Sázavou s cílem zjistit rozvojový potenciál zdejších veřejných prostranství. 

Záznam ze setkání s občany ze dne 9. 10. 2024